Contact

In de wijk Reyeroord in het stadsdeel IJsselmonde wordt sinds 2019 volop geëxperimenteerd met circulaire oplossingen voor onder andere het invullen van de buitenruimte. De buurt wordt hier nauw bij betrokken, zo ook de allerjongste inwoners. Zij maakten een ontwerp voor de bouw van de Magische Speeltuin.

Een stuk verwaarloosd groen tussen twee basisscholen in was aan verandering toe. Het doel was om een speeltuin te ontwerpen voor en samen met de basisschoolkinderen én om dat zoveel mogelijk circulair te doen. Samen met de kinderen werd gebrainstormd en geschetst om al hun wensen op papier te krijgen. Dit vormde samen met de beschikbare materialen voor hergebruik het ontwerp voor de Magische Speeltuin die inmiddels in gebruik is.

Een buitenklaslokaal, kruiptunnels en bankjes die je telefoon opladen
En wat er te beleven is in de Magische Speeltuin? Onder andere kruiptunnels van rioolbuizen, een buitenklaslokaal met boomstammen en bankjes waar je door middel van zonne-energie ook je telefoon op kan laden. Luuk van der Burgt, programmamanager Reyeroord, ziet het als één van de succesvolle samenwerkingen met de inwoners van de wijk: “Zowel de leerlingen als de leraren wilden graag naar buiten kunnen gaan om te spelen en les te krijgen. In groepjes maakten de kinderen zelf een ontwerp voor de plek wat ze aan ons hebben gepresenteerd. Op basis daarvan hebben wij deze plek ingericht.”

Een circulaire speeltuin die klaar is voor de toekomst
Eén van de doelen van Reyeroord is om zoveel mogelijk met hergebruikt materiaal te werken. Luuk: “We hebben veel met hout gewerkt. Bomen die we terug hebben laten komen, maar ook een rioolbuis die over was is hier teruggelegd als speelelement.”

Met de Magische Speeltuin wordt de wijk Reyeroord steeds toekomstbestendiger. Luuk: “En de kinderen zíjn die toekomst! Het is dus heel belangrijk dat zij nu al betrokkenheid voelen bij hun omgeving, bij hun wijk. Zo creëren we dat zij ook het eigenaarschap voelen en denken: dit plekje is ook van mij, ik heb hieraan bijgedragen.”

 

Loading

Contact info

Herenoord, Rotterdam, Nederland

Sponsored Ad

Register

You don't have permission to register